Minidokumentär med Sveriges OS-boxare 2021!

juli 14, 2021

Gjorde min första dokumentär häromdagen med Agnes Alexiusson och Adam Chartoi i fokus inför deras resa till Tokyo och de olympiska spelen. Mycket nöje!


BK Winters Pher-Olof Niemelä är död.

september 9, 2023

Vi möttes första gången 2014 på Norrländska Mästerskapen i Timrå, P-O boxades för BK Winter i Kiruna och jag för Timrå BK. Minns att när jag såg denna jätte till man första gången, med ett maffigt skägg, så var jag rätt nervös. Men, tro det eller ej. P-O pratade med mig innan och efter matchen med stor ödmjukhet och sportsman-anda.

I en sport där tanken är att två människor ska slå varandra så var P-O en fantastisk sportsman och ambassadör för den idrottsliga andan som bör råda! Mitt bestående intryck av P-O var, och är, en stark och vänlig själ som såg gott hos andra och var villig att ge av sin tid och av sig själv. När jag idag läser på P-Os facebook så ser jag att det inte bara var jag som hade den uppfattningen om P-O.

P-O arbetade i gruvindustrin i stort sett hela sitt liv och var en omtyckt medarbetare. På boxningsklubben BK Winter var han en pelare av stabilitet som, tillsammans med Hans Ranta, höll den anrika klubben igång.

Pher-Olof kommer att vara saknad, både i sin hemstad med släkt och vänner men även med oss i den andra familjen, boxningsfamiljen.

Tack för de goda minnena P-O, vila i frid och skål!


Sverige vs Danmark!

oktober 9, 2021

Ikväll är det returmöte mellan Sverige och Danmark. Ni kan följa matcherna via länken nedanför!

https://tuffing.streamify.io/play/player/pr6TmQHDm?embed


Proffsboxning. – Nollan skapar nollor –

oktober 23, 2019

Men det är lidande i livet, och det är nederlag. ingen kan undvika dem! Det är bättre att förlora några av striderna i kampen för dina drömmar än att bli besegrad utan att någonsin veta vad du kämpar för.

Varför gillar vi att titta på kampsport? Varför tycker människan att det är så otroligt spännande att se två människor mötas i en kamp om vem som är bäst? Funderar ni någonsin på det?

Den senaste matchen jag såg i proffsboxningen var mellan Otto Wallin och Tyson Fury. Jag visste redan innan att den skulle bli bra, att få av alla ”experter” därute visste hur bra Otto egentligen är. Jag var inte beredd dock på den våg av missnöje och hat som skulle följa Furys meddelande att han skulle möta Otto. Märkte ni den också? Få människor var intresserade. De ville inte se matchen mellan Fury och en person som ingen visste vem det var. Varför? Alla är vana vid att kamperna i boxningen är gravt ensidiga! Att mästaren kommer in, dansar lite, spexar och sedan vinner på KO i rond 2-4.

Det har blivit en statussymbol inom boxningen att vara obesegrad. Ett ”Mayweather-syndrom” kan man säga. Detta skapar att det arrangeras matcher där segern är nästan garanterad. Vad menar jag? Jo detta.

Vi har i Sverige, tex, flera proffsboxare som lämnat sina amatörkarriärer för att försöka leva på sin idrott. De är obesegrade, i proffsringen, och deras record ser fina ut då de är obesegrade eller har en till två förluster. Går man in och kollar på deras motståndare, utan att se matcherna, så börjar redan där statusen att vackla. De har byggt sina records på att möta folk (ibland) som har många matcher, i vissa fall 70 matcher. Men. Att möta en motståndare som har mer än 50 förluster på dessa matcher säger en hel del om motståndet.

Ok, ok säger du då. Det är bara papper. Hur ser matcherna ut? De kanske är grymma fast matcherna är jämna? Njaa. Kollar man på matcherna så är det oftast väldigt ensidigt. I vissa fall så ensidigt att man börjar skruva på sig då det är legitim misshandel.

Exempel. Ett av våra svenska hopp går en match utomlands. Denna svensk är definitivt en världsboxare. Otaliga titlar som amatör och någon titel som proffs. Vår svenska boxare har vid tillfället över 18 matcher och den andre? Ingen. Debutmatch. Ok, detta i säg behöver inte betyda någonting Men, från första sekunden när motståndaren tar sig fram över canvasen, innan ens ett slag har utdelats, så är det helt tydligt att denne inte har boxats länge. Det är över snabbt. KO. En fruktansvärd misshandel i ringen.

Mayweather-syndromet infekterar proffsboxningen på alla nivåer. Det har blivit så viktigt att vara obesegrad att organisationerna hittar på titel efter titel för att inte riskera att boxarna faktiskt får möta riktigt motstånd och riskerar förlust. Det vänder sig i magen när man ser alla dessa ”miss-matches”. Och ännu mer när boxarna gör segerdansen och hyllar sig själva för att de har ”vunnit”.

Det är inte boxarnas fel. De gör som tränarna och promotorerna säger. Som det alltid har varit. Promotorn väljer motstånd och ser till att du ”växer” i status. Men, publiken har börjat bli trött på det. Ingen är intresserad över att se någon stackars baltisk boxare få dyngstryk i 4-5 ronder innan det är över. Garanterad seger är tråkigt och tar bort allt det som är speciellt med en boxningsmatch. Tittar man på MMA:n så är det helt annat där. Om du har en mästare som är obesegrad i UFC så är de verkligen speciella! Men de håller inte sitt obesegrade record i längden då de får möta jämlika motståndare på alla nivåer. Som det ska vara.

Jag tittar inte på MMA, det är inte min sport. Men jag hör och ser ofta highlights från stora matcher. Du kan ha två riktigt stora fighters som möts i en match och media samt åskådarintresset är enormt! Samtidigt så har de 30 förluster tillsammans på sitt record. Men ingen bryr sig, för det är en riktig kamp. Publiken vet att de kommer få valuta för sina pengar.

Min förhoppning är att Vasyl Lomachenko-syndromet ska börja härja i proffsboxningen. Att man möter de bästa och riskerar förluster från start. Att man vill cementera sitt arv på att vinna över legitimt motstånd! Som det var förr. Muhammad Ali räknas som en av de största genom tiderna. Varför? Jo han förlorade och kom igen. Det är stort, det är att vara en sann mästare. Att riskera allt för att bevisa för sig, och alla andra, att man är den bästa. I sin första match mötte han en kille som hade, då, 27 matcher varav 17 av dessa var vinster. Alltså 17-9-1. Sedan fortsatte det så och han mötte aldrig någon som hade mer förluster än segrar.

Sverige då? Finns det några som boxas och riskerar allt? Jo det finns vissa som verkligen möter allt och alla. Som Markus Alberts från Stockholm. Där har du någon som bara kör. Han är inte rädd för att möta bra motstånd och visst han kanske förlorar hälften men det är alltid bra matcher och hans motståndare älskar att möta honom för de vet att han inte är där för att ”bli expedierad” och sedan åka hem med en kasse full av kosing. Han är där för att vinna, även om han inte vinner.

Så, för att summera, proffsboxningens nollningssystem skapar pappersmästare där intresset för att se dem boxas är allt annat än hett.


Intervjuer med kvinnor i boxning! – Genomgående förklaring –

oktober 14, 2019

Amatörboxning.se har nöjet att stötta Stina Egerö i hennes, väldigt aktuella, studie om damer inom boxningen. Nedan har ni en längre text om vad det handlar om.

//Linus

Hej!
Mitt namn är Stina och jag genomför under höstterminen min kandidatexamen inom socialantropologi på Stockholms Universitet.
Jag skriver här för att fråga ifall du, eller någon du vet, skulle vilja delta i en intervju jag genomför till min studie om kvinnor och boxning. Jag söker dig som identifierar dig som kvinna och boxare samt är mellan 19-40 år. Intervjun kommer att bli en del av mitt examensarbete i socialantropologi.

Min studie har inte för syfte att hitta generaliserade kunskaper utan att belysa och öppna upp för en diskussion kring kvinnliga boxare, identitetsskapande, kulturer och normer eftersom studien växer fram.
Intervjun kommer att gå till på ett så kallat semi-strukturerat vis där jag utgår från några huvudfrågor och ämnen men som vi diskuterar och pratar kring fritt. Min tanke är att intervjun håller sig inom en tidsram mellan 45-60 minuter och kommer att spelas in. Inspelningen sker för att jag ska kunna bearbeta och lyssna in diskussionen som förts.

Känsligt innehåll och medverkan i denna studie kommer att anonymiseras. Dock behöver jag behålla detaljer så som ålder och genus/könsidentitet då det är faktorer som ligger till grund för vem som får delta i min studie. Namn, plats och klubb kommer att ändras för att garantera er anonymitet.
Min studie har som syfte att behandla ämnet om kvinnliga boxare och identitetsskapande i Sverige. Jag har valt just detta ämne för att jag är nyfiken på att få mer kunskap om hur det ser ut idag för olika kvinnliga boxare, hur identitetsskapande, kulturer och normer upplevs, återskapas eller görs nya. Detta grundar sig i sin specifika kontext hos varje enskild intervjuperson men också i boxningens historia av att bl.a. särskilja regler och tävlingsformer för kvinnor och män.

Jag ser att en studie med denna inriktning är relevant då det är ett aktuellt ämne som arbetas med och debatteras kring både nationellt och internationellt.
Jag hoppas att min studie kommer att kunna ge nya och/eller tydligare insikter om kvinnor och boxning. Jag hoppas även att studiens resultat kan användas för att sprida mer kunskap och utveckla boxningen till en än mer jämlik sport. Det du som intervjuperson får ut av att delta i denna studien är en möjlighet att själv öppna upp för samtal och tankar kring boxningen, dela med dig av dina erfarenheter och ta del av slutresultatet av studien.
Socialantropologi handlar om att lära sig om människan i sociala sammanhang, om världens människor och om mångfald. Socialantropologer undersöker, belyser och försöker förstå de mellanmänskliga relationerna och beteendena, sociala och kulturella mönster och normer i olika kontext. Viktigt för socialantropologin är att inte tro att vi kan ta in information utan att själv blanda in lite av våra erfarenheter och vara påverkade av den vi är som antropologer, därför anses kunskapen som skapas aldrig objektiv utan mer subjektiv och kontextbunden. Studier som görs på ett antropologiskt vis utgår, som även denna studie kommer göra, från etnografiska exempel och insamlad data.

Därav är intervjuer och observationer viktiga sätt att införskaffa etnografisk och antropologisk kunskap.
Min egna bakgrund i detta ämne rör sig bak till 2006 då jag själv började boxas och gick diplommatcher, till att jag idag mer motionstränar boxning själv, håller i ungdomspass och motionspass på en boxningsklubb och snart kan döma boxningsmatcher på nationell nivå.
Om detta är något som är av intresse för dig så hör gärna av dig så vi kan boka in en intervju. Mina kontaktuppgifter är;

Mail: stina.egero@gmail.com

Mobilnummer: 0707944799

Eller på andra sociala medier under namnet: Stina Egerö/stinaegero.

MvH
Stina Egerö


Kvinnliga boxare sökes! – Intervju om boxning –

oktober 14, 2019

Amatörboxning.se har nöjet att stötta Stina Egerö i en viktig och aktuell studie om kvinnors upplevelser inom boxningen. All info hittar ni nedan.

Hej!

Mitt namn är Stina och jag undrar ifall du skulle vilja delta i en intervju om kvinnor och boxning? Jag söker dig som identifierar sig som kvinna och är mellan 19-40år och aktivt tränar eller tävlar inom boxning.

Jag söker dig som identifierar sig som kvinna och är mellan 19-40år och aktivt tränar eller tävlar inom boxning.

Intervjun kommer behandla ämnet kring kvinnor, identitetsskapande och boxning genom några huvudfrågor som jag utgår ifrån för att kunna anpassa varje intervju dit den själv tar sig.

Intervjun kommer att bli en del av min studie till mitt examensarbete i socialantropologi på Stockholms Universitet. Syftet med min studie är att på ett antropologiskt vis, genom personliga exempel och erfarenheter, belysa och öppna upp för en diskussion kring kvinnliga boxare, identitetsskapande, kulturer och normer.

Om du är intresserad av att delta eller vill ha mer information så hör gärna av dig till mig via mina olika kanaler;

Mail: stina.egero@gmail.com,

Mobil: 0707944799

Eller på sociala medier under namnet Stina Egerö/stinaegero.

MvH

Stina Egerö


En Svensk Klassiker inom boxning.

augusti 23, 2019

Jag skriver till er angående min ambition att vi tillsammans ska göra boxningen större inom alla Sveriges län och distrikt. 

Är verksam i Västernorrland som ni kanske vet. Har under de senaste åren märkt att tävlingssammanhangen blir mindre och mindre besökta för varje år som går. Den främsta anledningen, förutom en historiskt låg trend av uttagna licenser, ligger i att kval till SM har tagits bort och de tävlingar i Norrland som hade dessa (ex Mattias Minne) inte längre är lika attraktiva. 

Vad kan man göra? 

Förutom att se till att besöka Norrland, från lägsta punkten till nordligaste, är att instifta ett pris som gör en tävling lika attraktiv som ett kval var tidigare samtidigt som det gör resan ut i Sverige mer attraktiv för en Norrländsk boxare. 

Min tanke är att vi ska instifta ett pris till den som tar guld i Sydsvenska, Mellansvenska, Norrländska samt Svenska Mästerskapen. En sorts ”Svensk Klassiker” inom boxning. I A-klass. 

Priset, ett bälte exempelvis, blir en symbol för en idrottsslivsprestation samtidigt som det kan motivera boxare att stanna inom sporten för att lyckas med detta. Alla kan inte ta 11 SM-guld, men många kan vinna individuella tävlingar.

Känner väldigt starkt att detta kan bli en stor statussymbol inom Svensk Boxning samtidigt som det hjälper arrangörer på mindre orter att skapa attraktiva tävlingar med många fler tävlande.

Den mest uppenbara fallgropen är att Norrländska Mästerskapen är det enda mästerskapet i Sverige som är stängt, detta pga flera olika skäl. Tyvärr skapar det att statusen i tävlingen blir obefintlig då det inte är svårt att vinna ett NM då det finns väldigt få tävlande varje år. En urvattnad tävling. 

Min förhoppning är att med Svenska boxningsförbundets och klubbarna i rörelsens hjälp föra statusen tillbaka till all Norrländsk boxning genom att instifta detta pris. Att förbundet hjälper till genom att förlägga matcher i hela Norrland. Exempelvis att ta landslagsboxare och låta dem boxas på tävlingar i Norrland. Fördelen där är opartiska domare och annat motstånd.

Samtidigt skapar det att kontakter knyts och fler norrländska klubbar ger sig ut och tävlar. Vilket måste ske om boxningen i Norrland ska vara aktuell. Det finns resurser, kanske inte för 10 tävlingar per säsong men iallafall för en om året. Det gäller bara att ha rätt motivation. 

Min förhoppning till er som läser detta är att ni funderar på detta och pratar med era tränarkollegor, boxare samt bekanta inom rörelsen. Fundera på hur det skulle påverka er klubb samt hur det skulle påverka boxningen i hela Sverige att skapa fler tillfällen och möjligheter för våra boxare.

Min dröm är att vi ska komma till en punkt där boxare från ”Norraste Norr och Sydligaste Syd” möts kontinuerligt. Att man kan satsa pengar på att mötas om det ultimata priset. En svensk klassiker inom boxning.

Vänligen
Linus

Linus Gustafsson
Huvudtränare
Öbacka Boxningsklubb


Bra vinst för Alexander Fredriksson i Rumänien.

maj 27, 2019

Fredriksson slog sig vidare i EUBC Junior European Boxing Championship igår.

Alexander Fredriksson slog på lördagen ut Bulgariens Daniel Kirilov med 4-0 och avancerade till söndagens matcher där han ställdes mot Italiens Mariano Buzzi i 54 kilo bantamvikt.

Fredriksson öppnade hårt och tvingade fram en räkning redan i rond ett och kunde därefter dominera Buzzi under tre ronder och cementera ännu en stark vinst i turneringen.

– Bra skalper att ta, säger tränare, och pappa, Kermith Fredriksson som är väldigt nöjd med ”Alexis” hittills i turneringen.

– Bulgaren är topp sex i världen, fortsätter Kermith som även berättar att de andra svenska boxarna som inte är kvar i turneringen fått väldigt bra sparring på plats med bland andra Tjeckien och Ungern.

Det finns många bra boxare i denna turneringen men förhoppningen är att få möta ryssen, Mikhail Grigorian, som ligger på direkt kollisionskurs med Alexander Fredriksson.

Grigorian som tog silver under förra årets mästerskap vore en riktigt bra seger att ta på denna turnering, oavsett om de möts i final eller ej.

Heja Alexis och heja Sverige!


Årets Ledare

maj 10, 2019

Fick i helgen som var pris som årets ledare av Svenska Boxningsförbundet. Väldigt uppskattat och jag känner mig riktigt glad över detta pris.

Ni kan läsa en artikel här. Trots felstavat efternamn så är jag tacksam för uppmärksamheten.

https://www.allehanda.se/artikel/lasartext/obackas-linus-gustavsson-utnamnd-till-arets-ledare-av-svenska-boxningsforbundet


Intervju med Meseret Bede om att plugga med boxning.

april 29, 2019

Att idrotta är något av det bästa en människa kan göra med sin fritid. Att dessutom som ungdom kunna söka till ett program där de får möjlighet att utöva sin sport är för många en dröm.

Att lyckas inom boxningen är inte alltid lätt. Men har man rätt förutsättningar så går det. Flera av våra unga talanger inom svensk boxning har eller går på Boxningsakademin i Stockholm. Kom ikapp den alltid lika trevliga och glada Meseret Bede och fick chansen att ställa lite frågor om vad som krävs för att komma in på denna sköna utbildning. 

Boxningen har sedan några år tillbaka haft en egen akademi eller skola. Berätta vad det innebär, är det ett skolprogram?

– Boxningsakademin är knuten till Fredrika Bremergymnasierna som ligger i Haninge, Stockholm. Det innebär att du kan komplettera din studiegång med träning på skoltid. Såsom det finns t.ex. fotbollsakademier runtomkring i Sverige som är knutna till gymnasieskolor finns det nu boxningsgymnasium som är anknuten till denna gymnasieskola. Du tränar två till tre pass i veckan utöver det du tränar på din hemmaklubb, med styrd träning för att utveckla och framförallt utbilda dig till en elitidrottare. Förutom träningen på skoltid har vi teori (Tränings- och tävlingslära) där eleven får lära sig regler, träningslära, idrottspsykologi, kost, antidoping med mera. Du går i skolan som vanligt i ett vanligt program som t.ex. samhällsprogrammet, naturprogrammet och liknande. Skolan har ”akademiklasser” vilket innebär att eleverna går i skolan med scheman anpassade efter deras olika akademiträningar. Utöver boxningsakademin på skolan finns fotboll, hockey, simning, innebandy, karate, handboll, golf och orientering. Skolan har tretton olika nationella program som du kan läsa om du vill gå på en idrottsakademi.

Vad krävs det för att söka?

– För att söka måste du självklart boxas, ha ambitioner om att boxas internationellt om du inte redan gör det. Slutligen ska du ha viljan att bli så bra som du kan bli men samtidigt ha en förståelse för vad som krävs och att utveckling tar tid. Att bli en boxare på elitnivå krävs en hel del slit, en bra struktur i sin vardag där man sköter skolgången med sin träning.

Vad får en elev som söker dit för typ av träning och undervisning?

– Träningen är individuellt anpassad att utveckla dig efter din förmåga och kapacitet. Målet är att skapa framgångsrika elitboxare och framförallt bygga upp boxarna långsiktigt för att tävla på seniornivå. Den största gruppen elever jag har är eleverna i årskurs ett med sex elever så det ger mig chansen att individualisera deras träning. Jag försöker ha en kontinuerlig dialog med elevernas tränare på hemmaklubben för att se till att vi är på samma spår vilket vi oftast är.

Vad tror du att en boxare som går det här programmet får för förutsättningar i boxningsvärlden?

– Eleven får en chans till ca tre till fyra timmars extra styrd träning i en mindre grupp med en kompetent och utbildad tränare (Idrottslärarprogrammet på GIH, 90hp Tränarpogrammet på GIH, Steg 1-4 i Svenska Boxningsförbundets tränarutbildningar och AIBA II star). Om du räknar det på tre år blir det en massa extra träningstimmar utöver din träning på hemmaklubben som vi behöver för att kunna hänga med internationellt. Idag handlar det inte bara om att gå ut och springa på morgonen utan det finns så många faktorer som man behöver ha i åtanke när man gör en planering för en elev. Dessutom får eleverna en chans att få det förklarat på individuell nivå och med förståelse till varför de gör vissa saker kommer en djupare motivation till att göra det.

Hur många lärare eller boxningstränare är anslutna till programmet?

– Just nu är det jag själv, men målet är att göra om akademin från ett NIU (Nationell idrottsutbildning) till ett Riksidrottsgymnasium. Med det får akademin bidrag per elev från Riksidrottsförbundet vilket ger oss en större budget på samma antal elever plus att det blir enklare att ta in elever från hela Sverige. Med den budgeten kommer vi kunna anställa en till lärare/tränare just för boxningsakademin.

Och avslutningsvis, om du skulle vara 15 år igen och kunna söka. Varför skulle du söka till boxningsakademin?

– Om jag fick chansen att hålla på med sporten jag älskar på skoltid skulle det räcka för den femtonårige versionen av mig.