Siste nytt – NRK

Hopp til innhold
  • Sultestreikende aktivist døde i fengsel

    En thailandsk aktivist som sultestreiket, er død etter å ha nektet å ta imot næring, opplyser thailandske myndigheter.

    Netiporn Sanae-Sangkhom fra den prodemokratiske gruppen «Thaluwang» hadde vært fengslet siden januar.

    28-åringen ble holdt fengslet før rettssaken mot henne skulle starte etter at hun angivelig hadde vært delaktig i en protest mot en kongelig bilkortesje.

    Straffene for fornærmelse av kongefamilien er svært strenge i Thailand. Flere av paragrafene har en strafferamme på 15 år.

    Sanae-Sangkhom startet sultestreiken kort tid etter at hun ble pågrepet, som en protest mot det thailandske rettssystemet.

    Etter å ha nektet å motta mineraler og vitaminer, døde hun av hjertestans tirsdag formiddag lokal tid.

    (NTB)

  • Aukar løyva til Forsvaret etter Malaysia-transport

    Det kosta 2,7 millionar kroner å frakte kong Harald heim frå sjukehuset på ferieøya Langkawi i Malaysia i mars. Det går fram av det reviderte statsbudsjettet.

    Difor foreslår regjeringa at løyva til Forsvaret, som stod for heimtransporten, aukar med 2,7 millionar kroner. Pengane tek dei frå budsjettet til Forsvarsbygg.

  • FN: Nesten 450.000 palestinere har forlatt Rafah

    Over en halv million palestinere er fordrevet i Gaza etter at Israel har trappet opp krigen – hvorav nesten 450.000 har forlatt Rafah, opplyser FN.

    – Tomme gater i Rafah mens familier fortsetter å flykte på jakt etter trygghet, skriver FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) på X/Twitter tirsdag.

    – Folk opplever konstant utmattelse, sult og frykt. Ingen steder er trygge. En umiddelbar våpenhvile er det eneste håpet, står det videre.

    Israelske soldater har rykket fram både i Rafah i sør og lenger nord på Gazastripen. Begge steder meldes det om gatekamper, og mennesker som flykter i full fart for å komme unna de israelske angrepene.

    (NTB)

  • SV: Altfor svakt

    – Dette budsjettet har noen gode satsinger, men det er for svakt i møte med de store utfordringene i samfunnet, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

    SV er regjeringens faste budsjettpartner. Arbeiderpartiet og Senterpartiet trenger SVs stemmer på Stortinget for å få flertall for revidert nasjonalbudsjett.

    – Det er på tide alvoret synker inn hos regjeringen. Forskjellene mellom folk er for store. Rapport etter rapport har vist oss at vi er i en miljøkrise. Det krever politisk vilje og offensive tiltak, sier hun.

    SV-lederen er også skuffet over det hun mener er mangelfull satsing på utslippskutt og grønn omstilling. Spesielt svak er satsingen på havvind, mener SV.

    – Dette er i praksis å utsette klimapolitikken, og det har vi ikke tid til, sier Bergstø.

    I forhandlinger med regjeringen vil SV kreve elavgift på sokkelen og økt CO2-avgift, noe som partiet mener vil bidra til fortgang i oljenæringas egen satsing på havvind.

    I tillegg vil partiet øke barnetrygden og tette gapet mellom de yngste og de eldste barna. Nye grep for boligmarkedet er en annen prioritering i forhandlingene.

    – Dette budsjettet er også altfor svakt i møte med et skakkjørt boligmarked, og mangelen på boliger. Det er helt avgjørende for å gjøre noe med forskjellene i samfunnet, sier Bergstø.

    – Dette budsjettet er også altfor svakt i møte med et skakkjørt boligmarked, og mangelen på boliger. Det er helt avgjørende for å gjøre noe med forskjellene i samfunnet, sier hun.

  • Mindre kongereiser til utlandet, meir statsbesøk

    Regjeringa meiner at kongefamilien vil ha færre offisielle reiser til utlandet enn lagt til grunn, og foreslår difor å kutte løyve med 3 millionar kroner i det reviderte statsbudsjettet.

    Samstundes kjem det fleire på statsbesøk til Noreg i 2024, blant anna besøket frå det danske kongeparet, som no går føre seg. Difor ønskjer regjeringa å auke løyve til statsbesøk med 3 millionar kroner.

  • Fikk seks måneder fengsel for klokketyveri på Karl Johan

    To søstre i 20-årene er dømt for å ha stjelt en klokke til 56.000 kroner på Karl Johan.

    De to ble beskrevet som profesjonelle, og siktet seg inn på enslige, berusede menn, skriver Avisa Oslo.

    Tyveriet skjedde ved at en kvinne tok tak i armen til mannen og begynte å danse, før den andre kom på andre siden.

    Uten at mannen merket noe ble armbåndsuret borte, men politiet så hva som skjedde.

    Begge kvinnene ble dømt for medvirkning til grovt tyveri, fordi det ikke er kjent hvem av dem som fysisk stjal klokken fra mannens håndledd.

    Straffen ble fengsel i seks måneder. De må også erstatte klokken, som raskt ble gitt videre til noen andre etter tyveriet, og derfor er borte.

  • BT: Mann siktet for trusler mot NAV-ansatte

    En mann i 50-årene ble tirsdag ettermiddag pågrepet og siktet for drapstrusler mot ansatte ved et NAV-kontor i Ullensvang. Det skriver Bergens Tidende.

    Politiet, som ber om varetektsfengsling av vedkommende i fire uker uttaler til BT at mannen er domfelt 30 ganger tidligere.

    Det er ikke kjent hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

  • Kuttar kostnader i samferdselsprosjekt

    Forseinkingar og for høge prisvekstanslag i ei rekke samferdselsprosjekt, gjer at regjeringa sparer inn nokre kostnader i det reviderte statsbudsjettet.

    Oppdaterte anslag for prosjekta ny lufthamn ved Mo i Rana og flytting av lufthamna i Bodø gjer at utgiftene blir reduserte med 312 millionar kroner.

    Også tilskota til prosjekta Fornebubanen, Bussveien på Nord-Jæren og Metrobuss i Trondheim blir reduserte med til saman 440 millionar kroner.

  • Tunge elbiler marginalt billigere

    Vektkomponenten ved beregning av engangsavgift for nye personbiler reduseres marginalt i revidert nasjonalbudsjett.

    I 2023 ble det innført en ny vektkomponent for alle personbiler.

    Regjeringa foreslår å redusere den nye vektkomponenten med 90 øre.

    Det vil gi en redusert avgift på cirka 1.400 kroner for en nyregistrert elbil på 2 tonn.

    Lettere biler vil få noe lavere avgiftsreduksjon, mens tyngre biler får noe mer.

    Forslaget anslås å redusere statens inntekter med totalt 200 millioner kroner årlig.

  • Milliarder på sykefravær og arbeidsavklaring

    Folk er sykere enn man forventet da statsbudsjettet ble laget sist høst. regjeringen setter derfor av ytterligere 6,5 milliarder kroner til sykepenger og arbeidsavklaringspenger.

    «Veksten i utgiftene til sykepenger skyldes i hovedsak at det trygdefinansierte sykefraværet har vært høyere enn anslått.», skriver regjeringen i forslaget til revidert nasjonalbudsjett.

Nyhetsstrømmen

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med verdensværet.
Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med utenriksmagasin, sport og vær.